Iwan NieumywakinGrzyb herbaciany. Naturalny uzdrowiciel
Wydawnictwo Hartigrama
Kod produktu: GRZYBHERB
Format:: | 138 x 200 mm |
Ilość stron:: | 146 |
Oprawa:: | miękka klejona |
ISBN:: | 978-83-62185-29-0 |
Tytuł oryginału:: | Чайный гриб — природный целитель. Мифы и реальность |
Język oryginału:: | rosyjski |
Tłumaczenie:: | Marcin Pracki |
Rok wydania w Polsce:: | 2018 |
Rok wydania oryginału:: | 2015 |
Książka autora bestsellera „Woda utleniona na straży zdrowia”.
Tym razem Iwan Nieumywakin opowiada o prozdrowotnych właściwościach grzyba herbacianego, znanego również pod nazwą KOMBUCHA.
Tak naprawdę nie jest to pojedynczy organizm, lecz unikalny zestaw żyjących w symbiozie grzybów drożdżowych i bakterii kwasu octowego. W wyniku dwóch procesów fermentacji otrzymujemy przyjemny w smaku, orzeźwiający i zdrowy napój. Stanowi on źródło wielu cennych enzymów i witamin, będących produktami przemiany materii mikroskopijnych mieszkańców kolonii. Co więcej, w wyciągu obecne są substancje antybiotyczne, które działają zabójczo nawet na gronkowca złocistego, dur brzuszny, pneumokoki, czerwonkę i krztusiec, co potwierdzono we wschodnich instytutach naukowych.
Kombucha znana jest od starożytności i występuje pod wieloma nazwami. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w chińskich zapiskach z V w. n.e. Już wtedy służyła zdrowiu cesarzy Chin. Grzybek wyjęty z roztworu przypomina meduzę, stąd jego naukowa nazwa – meduzomyceta. Analogicznie wytwarzany przez niego naturalny antybiotyk nazwano meduzyną.